Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


különleges filmek

2010.05.23

1. Couples retreat (Páros mellékhatás)

 

A filmet egy Budapest-Krakkó közti buszúton láttam, nem "önkéntesen". Persze hiába mentegetem magam, Krasznahorkai László: Az ellenállás melankóliája c. filmet csak a vonaton kezdtem el Krakkó után, amikor már semmiféle monitor nem volt a közelben.

A film történetéről kb. annyit, hogy van néhány pár, amerikaiak, néhánynak gyerekei is vannak, van fehér-fekete, nyilván semmi nem történik és nem is történt soha az életükben. Egyiküknek tönkremegy a házassága és úgy akarja megmenteni, hogy valahova a világ végére, tökéletesen szép környezetbe, az Édenbe elmegy nyaralni. Hogy árkedvezményt kapjanak (!), rábeszélik a többi párt is, hogy menjenek velük.

El is mennek, ott kiderül, hogy nemcsak a majdnem váló, hanem az összes többi haláltipikus és unalmas párnak is hiányoznak dolgok a párkapcsolatából (ki gondolta volna?), majd minden több éves probléma megoldódik úgy, hogy semmit nem tudtunk meg a szereplőkről, semmi nem történt velük, csak - buliztak egyet. Teljesen logikus. Ezután mindenki boldog és happy és end.

 

A plusz:

- Bár a filmnek nem célja, egész hihetően mutat be amerikai házasságokat. Ez egyáltalán nem felemelő, de arra alkalmas, hogy az ember egy kicsit belegondoljon, a nagy ház, szép feleség, társadalmi helyzet magában nemigen jelent boldogságot.

- Ritkán látni olyan filmet, ahol a legalapvetőbb, évtizedek óta elcsépelt szerepekre olyan színészek kerülnek, akik egyáltalán nem alkalmasak a szerepre.

- ritkán látunk olyan majdnem két órás vígjátékot, amin el sem mosolyodunk

- következtetéseket vonhatunk le az amerikai mozik nézőközönségére, amely ennek a filmnek 109 millió dolláros (tehát kb. 220 milliárd forintos) bevételt produkált. Az USA-n kívüli közönség 55 millió dollárt hozott, ez majdnem fedezi a film előállításának 60 millió dolláros költségeit.

 

Mire alkalmas a film:

- BOTTOM 100 filmlista készítéséhez

- Ha ránkmászik egy fiú/lány, akinek valahogy bejárása van a szobánkba vagy fogadásból meg kell vele nézni egy filmet, és elképesztően ki akarjuk ábrándítani a filmmel is.

- a megnézés után indokolatlan módon eldicsekedhetünk, mennyire le tudunk osztani egy filmet (bár ezt megnézés nélkül is megtehetjük)

- elgondolkodni, hogy miért nézte meg ezt ennyi ember és fizetett érte ennyi pénzt.

 

További összefoglalók:

http://www.filmtett.ro/cikk/1202/negyszer-ketto-neha-nulla-peter-billingsley-couples-retreat-paros-mellekhatas

http://filmbuzi.hu/tags/Couples-Retreat/

 

Trailer:

angol: http://www.youtube.com/watch?v=vbfhb-43UNQ

magyar: http://www.freevlog.hu/video/22441.html

 

2. Art School Confidential (Ízlésficam)

 

A történet lényegi része: nyomorék (ti. suta, szegény [ti: szerencsétlen], helyét nem találó) srác művész akar lenni. Ahelyett, hogy alkotna valamit, művészsuliba megy. Ott nyilván semmi nem történik (mi történhetne egy művészsuliban?), A srác szerelmes lesz egy modellányba, aki nem akar egy olyan nyomorékkal összejönni, mint ő, hanem másik nyomorékokkal jön össze. Semmi izgalmas. Néhány ember állítólag meghal a városban. Kiderül, hogy egy rendőr beépült a művészsuliba és ott meg akarja találni magát.

Végül a gyilkost NEM kapják el - mert őt véletlenül (!!) megöli a főhős. A főhőst a többi gyilkosságért lecsukják (logikus ismét). A lánnyal sosem jön össze, semmit nem alkot, de a filmnek mégis happy enddel végződik: a lány és fiú csókolóznak úgy, hogy közöttük van egy golyóálló üveg (lehet, nem vagyok elég romantikus, de mégis), a srác barátja a halállegalja filmével befut - mivel abban szerepel "a gyilkos". A srác ugyan kijuthatna a börtönből, de nem teszi meg - mert így sztár lehet anélkül, hogy bármit alkotna.

 

A plusz:

- a filmet legalább a közönség is többé-kevésbé hozzám hasonlóan értékelte:

         - költségvetés: 5 millió dollár; bevétel: 3,3 millió dollár

- a film egyik művészének (aki gyilkos és akit teljesen véletlenül öl meg a főszereplő) van egy érdekes gondolata:

     - Azt mondom, amíg azzal törődsz, hogy élsz-e vagy halsz-e, semmi igazán jót nem tudsz alkotni. Ölj meg azonnal. Kicsit sem érdekel. Ha minden emberi szenvedés csak egy nagy vicc, akkor végre szórakozhatsz egy kicsit az életben. Bárcsak most azonnal megölne valaki.in english

        - nyilván nem az egész. De ez mégis elgondolkodtatja az embert: Ha minden emberi szenvedés csak egy nagy vicc, akkor végre szórakozhatsz egy kicsit az életben. Persze annyira nem nehéz elhelyezni egy gondolatot 103 percben.

- a film egy szempontból logikusnak tekinthető: az egyetlen mondanivaló, amit találtam benne, az, hogy nem alkotni kell valamit, hanem valami extrémbulvársikerrel kell felhívni magunkra a figyelmet - például meggyanúsíttatódni egy gyilkossággal. A film félig-meddig ezt a stratégiát követte: bármilyen új ötlet vagy alkotás nélkül készítsünk filmet egy divatos ötlet alapján (egy képregény alapján) és adjunk egy jól hangzó címet, ami egy híres filmre utal, az L. A. Confidential-ra. Ahogy a film mondanivalója is elég hülyeség, ugyanúgy nem működött maga a film sem - kb. 340millió forintnyi bukás.

 

Mire alkalmas a film (under construction)

 

További összefoglalók (under construction):

 

Trailerek:

http://www.youtube.com/watch?v=9g_EheqtAOw

http://www.youtube.com/watch?v=NRgvKkGcRd4

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.