Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bevezető

2012.08.20

Az okos ember a saját hibáiból tanul. A buta ember semmiből.

Mégis, néhány tipp az élethez és alapvető kérdésekhez, mint a munka sokat nem árthat. Emlékszem, 18 éves koromban, amikor először költöztem el otthonról, még mindig az a kényszerképzet élt a fejemben, hogy 5-éves diploma nélkül az ember éhenhal. Ha mégsem, legfeljebb kukás vagy hajléktalan lehet. Ez utóbbival nem is volt problémám egyébként. Ha nincs ház, hát nincs ház. De akkor meg az ember kéregessen - ez milyen hülyeség! Vagy adnak vagy nem. De azt hiszem, még ez is hívogatóbbnak tűnt, mint tudni, hogy 5 év tanulás után beülhetek egy ócska középiskolába, ahol évtizedekig történelmet és olasz nyelvet tanítok majd a mindenkori magyar minimálbér másfélszereséért, és amikor augusztus közepén először be kell majd mennem összeállítani az órarendemet és felkészülni az új évre, már a június közepén jár majd az eszem, amikor a gyerekekkel együtt én is kisétálok majd az iskola főbejáratán.

Viszonylag hamar rájöttem, hogy az élet ebben a tekintetben sem olyan, mint ahogy egy másik rendszerben nevelkedett szüleim leírták. Mégis, milyen jól jött volna egy idősebb ismerős, aki szépen elmondja nekem, hogy bizony, a dolog úgy áll, ahogy én gondolom, és ahogy az logikusnak tűnik: a gazdasági fejlődéssel a túlélés egyre és egyre egyszerűbbé válik. Munka nélkül is van élet. Egy, kettő vagy öt évet munka és tanulás nélkül eltölteni nem halálos. A pénz, bár önmagában véve nemcsak hasznos, de rengeteg mindent istant megold és időt spórol, az igazán fontos dolgokat ritkán befolyásolja. [Pénzre úgy gondolok, mint egy közepes és jobb fizetés közötti különbségre. Pénz nélkül élni vagy a világ összes pénzét birtokolni nyilvánvalóan óriási különbséget jelent.]

Ma sincs túl sok tapasztalatom munkakeresés során. Mégis, ahogy egyre több embert megismerek, egyre inkább különbözőnek érzem magam rögtön az alapvető hozzáállásomban a dolgok felé. Egy egészten másféle vélemény pedig milyen hasznos lehet néhanapján!

Így jutottam el a gondolathoz, hogy megosztom a tapasztalataimat, gondolataimat a munkával kapcsolatban. Tervbe van véve, hogy végül egy önismereti teszttel, majd állásajánló teszttel fog gazdagodni az oldal. Amíg ezek el nem készülnek, nézzétek meg azokat a teszteket, amelyek az ötletet adták, hogy ilyesmibe belefogjak:

 

1. Mi legyek?

milegyek.extra.hu - egy olyan weboldal, amely az ember nevéről / becenevéről mondja meg, mi lenne az ideális foglalkozás számára. Érdemes több becenevünket, keresztnevünket, teljes nevünket külön megpróbálni, néha egészen hasonló eredményekhez jutunk. (Nekem pl. pornósztár és amatőr nőgyógyász jött ki nagyon sokszor - azóta is sokat gondolkodom ezeken a pályákon). Egy másodperc alatt eredményt ad.

 

2. Emigrálna, de...

Az index.hu júniusi cikke: http://index.hu/belfold/2012/06/13/emigralna_de_nem_tudja_hova/ 

A tesztet másfél hét alatt több mint 300.000en kitöltötték. Érdemes.

 

További, könnyű olvasmány a munkáról:

Paul Graham cikke ANGOLUL

Paul Graham cikke MAGYARUL

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.